søndag 14. mars 2010

Barn - Hva betyr barn for oss? Hvilket syn har du på barn? Hva er et barn for deg?Jeg synes at det er så mange som har et så feil og negativt syn på barn i dag. Barn er store mennesker som betyr mye i samfunnet vårt. Jeg synes barn skulle betydd mer for våre handlinger og hatt en større rolle for hvordan samfunnet er bygd opp.

De har faktisk veldig mye fornuftig og smart å komme med, bare du tar deg tid til å bli kjent med dem og høre og forstå dem. De vil gjerne fortelle, så lenge du vil høre. Jeg synes vi skulle hatt mer respekt for barn og barns meninger og ideer. Vi skulle hørt mer på dem, tatt lærdom av det de sier oss. Mange ganger ler vi av alt det kroniske de sier, men har noen tenkt ordentlig over hva de egentlig mener med det de sier? Noen ganger skulle DE lært OSS og ikke omvendt.

Som feks. det barnet som skulle forklare hva krig var: «Krig er når mennesker slåss med hverandre. De voksne gjør også det. Det synes jeg er skikkelig barnslig.» I våre øyne har det blitt humor. Men se på det, tenk over det. Det barnet har et poeng. Det barnet har skjønt mer enn de menneskene som løper rundt og krangler og gjør vondt mot hverandre. Hva om vi faktisk hadde mer respekt for barn, hva om vi hørte litt mer på hva de egentlig forteller oss? Vi lærer barna at de ikke skal slå hverandre, også gjør vi det selv. Hvorfor lærer vi da barna at det er galt?

Barn er fantastiske, herlige skapninger som trengs i verden. De er livsviktige og jeg vil at deres meninger skal komme mer frem. Jeg vil at barns meninger skal ha en betydning og bli hørt. Jeg vil at barn skal bli tatt på alvor, selv når de leker.

Og da vil jeg at vi voksne skal se barna. Jeg skulle ønske det fantes et politisk parti for barn. Hvor barn lekte og fikk uttrykke sine meninger om dagsaktuelle temaer og debatter som omfatter barn. At de fikk være med på å bestemme hvordan DE vil ha det rundt seg. Det er alltid vi voksne som bestemmer og avgjør.

Det er en kunst å ikke se ned på barna. Jeg opplever så ofte at voksne gjør det og da mister barna sin stemmerett i verden. Barna er like viktige som deg og meg som er 20, 40, 80 år. Eller er de det? Kanskje er de viktigere også. Barna er faktisk fremtiden vår! Derfor er det så utrolig viktig!

Derfor skal jeg dra rundt på skoler og barnehager og høre hva barn mener om familieliv. Hva barn har forstått og hvordan barn ser det. Hva er en familie i dag? Hva er skilsmisse? Hva er adopsjon? Hvordan opplever de det? Hva er en stemor eller stefar? Hvor mange besteforeldre har vi? Hvem er det som bestemmer hjemme? Har noen to mødre eller to fedre? Hva mener de om det?

Jeg vil heve barna! Og jeg begynner i morgen!- Jeg har en drøm. Den drømmen er å starte et stort prosjekt sammen med barn. Vi skal bygge vår egen barnehage. De skal få være med på å bestemme hvordan den skal være. Farge, fasong, rom, møbler, leker, aktiviteter, uteområdet, regler og motto. Barnehagen er for barn, så hvorfor skal ikke de få bestemme hvordan de vil ha det der de skal være? Er den ikke FOR barn?

5 kommentarer:

 1. Du har mange bra poeng der! Og det er nettopp slike tema jeg lærer om på skolen hver dag. Du skal ikke bli førskolelærer da, Inger?

  SvarSlett
 2. Jeg har også lært om det temaet der da jeg gikk 2. året barne- og ungdom.. Men ja, jeg har tenkt veldig på å gå førskolelærer - med drama! Og ta spesped etter det.. Jeg tror det blir så.. Også vil jeg lære meg tegnspråk også.. Hehe.. :D Barn er min store lidenskap!

  SvarSlett
 3. Veldig bra innlegg :)
  Høres ut som forord til "boken vår", men da må du føye til hvorfor du vil starte med å spørre barna om familien når det høres ut som temaet er samfunnspolitikk, krig og fred. Familien er jo også et samfunn, mange små samfunn i det store samfunnet. Og det aller viktigste! Det er der alt starter, der vi skal ærfare kjærlighet og lære oss trygghet og mye mye mer. Spørsmål om famielien er helt perfekt i sammenheng med det stor samfunnet. Dette tror jeg du også mener. Men det tror jeg ikke alle har forstått...

  Jeg ble litt inspirert og vil skrive litt om barn og valg. Det er viktig å huske på at barn ikke er voksne. Barna er sårbare små mennesker som trenger trygghet. Det er ikke alltid at det er positivt å få bestemme alt selv. Har i det hele tatt barn forutsetning til å kunne ta bevisste valg? Jeg bare spør. Ofte vet ikke barnet selv hva det vil, det blir bare kaos og ender med gråt, som typisk i trassalderen. Jeg husker en gang da vi var mindre og du og Henrik sa at dere ville mamma og pappa skulle si nei til det dere ikke fikk lov til, selv om dere skrek og protesterte. Det er trygghet i en solid mur. Denne muren er foreldrene som skal beskytte barna til de er sterke nok til å klare seg selv.

  Hvis de voksne tar ansvar og bestemmelser så får barn være barn: leke ubekymret og være trygg på at de voksne er der for dem når de trenger det. For meg har muligheten til å velge selv vært ofte en rot til bekymring selv om det høres veldig fint ut å bestemme selv.

  Men ja, de voksne må høre på barna, nei ikke høre, men lytte med åpne ører og åpne hjerter. Det tror jeg er kjempeviktig for at barnet skal kjenne seg sett, bekreftet og elsket. Men det er trygghet i at den voksne er den som bestemmer til slutt.

  Du har mange år med skolegang foran deg, godt å ha planer og noe å brenne for!
  Glad i deg!

  SvarSlett
 4. Ja, det er sant. Barn trenger at de voksne tar store avgjørelser og valg for dem når de er små, for deres trygghet. Jeg tror ikke de er i stand til å forstå hva som er riktig og best alltid. Men de små tingene som de kan være med på å bestemme, mener jeg de skal få være med også. Noen ting vet barnet best selv.

  Ja.. Fem år etter påbygging. Så lenge jeg har penger så skal jeg studere.

  SvarSlett
 5. Jeg skal redigere litt på dette innlegget før det blir forord til boka, men det er tanken at det skal bli det. Foreløbig er dette bare tanker som måtte skrives ned før jeg glemte dem..

  SvarSlett